Wegens technische problemen is de webshop langzamer dan normaal, hier wordt druk aan gewerkt. Excuses voor het ongemak.

Onderhoud

Onderhoud

Onderhoud verende voorvorken
Zorg ervoor om bij telescoopvorken de buitenpoten altijd goed te reinigen. Dan krijgen stof en vuil geen kans om door de afdichtringen heen te komen. Let op dat er bij de achtervering geen zijwaartse speling is. Controleer ook periodiek of bouten, moeren en schroeven nog goed vastzitten. Na een zekere gebruiksperiode moeten verende voorvorken door de vakman worden gedemonteerd (zie informatie fabrikant) en gemonteerd, na te zijn schoongemaakt en opnieuw ingevet. Ga liever niet zelf experimenteren.

Controle op spaken en velgen
Spaken gaan losser zitten bij normaal fietsgebruik. Hoe hoger het gewicht en hoe slechter het wegdek, des te sneller zullen uw spaken los gaan zitten. Laat daarom uw tweewielerspecialist regelmatig uw spaken en velgen controleren (minstens eenmaal per jaar).

Stabiele bagagedragers
Bagagedragers die twee bevestigingspunten hebben, zijn wezenlijk sterker dan dragers met maar een enkele bevestiging. Dat verschil in sterkte geldt ook voor bagagedragers die naar het uitvaleinde twee of drie stangen hebben. Het is aan te raden om steeds voor de meest stabiele versie te kiezen. Controleer ook regelmatig of de bevestigingsschroeven nog stevig vast zitten.

Controle balhoofdstel
Check of het stuur kan worden bewogen zonder wrijving. Til de fiets aan de bovenbuis op en beweeg het stuur. Zit dit om de 20 graden vast dan is het balhoofdstel ingesleten en moet dit worden vernieuwd. Ga na of er sprake is van speling. Trek de voorrem aan en zoek met de andere hand de spleet op van het onderste deel van het balhoofdstel. Beweeg de fietslichtjes naar voor en naar achter.

Schoonmaken
Bij het schoonmaken van de fiets nooit een sterke waterstraal op de pedalen richten. Voeg geen olie toe van buiten, want dit verdunt het kogellagervet. Ook kan er daardoor modder binnendringen. Pedalen met breukrisico (door een botsing of val) moeten worden vervangen.

Onderhoud en montage van de ketting
In geval van een naafversnelling moet de kettingspanning geregeld worden gecheckt. Een ketting mag wel enige speling hebben. Hij mag in het midden tussen het kettingblad voor en het tandwiel achter circa 1,5 cm naar boven en onder bewegen. Bij het een derailleur-versnelling wordt de spanning geregeld door de derailleur. Men moet de ketting, vooral bij derailleurmodellen, bij tijd en wijle reinigen en regelmatig smeren. Dit doet men het best met olie, met een reinigingsapparaat, of met een kettingvloeistof/-spray.

Montage
Laat de ketting zich gemakkelijk meer dan 0,5 cm van het voorblad optillen, dan dient hij vervangen te worden. Moderne kettingen hebben geen kettingslot. Voor het openen van kettingen is een specialeketting-pons nodig.Het is verstandig om ketting en tandwiel(en) steeds gelijktijdig te vervangen.

Hoe moet je je fiets op jouw persoon afstellen?

Stap 1. Zithoogte en framemaat
De juiste zithoogte krijg je als het zadel zo staat dat je zo min mogelijk schuift en je je knie net niet hoeft te strekken. Zit je te hoog, dan schuif je voortdurend van links naar rechts en moet je teveel met je tenen trappen. Zit je te laag, dan moet je je knieen te ver buigen en kost alleen maar extra energie.

Stap 2. Zadelstand
Behalve omhoog en omlaag kan het zadel ook kantelen. Kantelen betekent de punt omhoog of omlaag zetten. Voor de meeste mensen staat het zadel goed als ze het waterpas zetten. Begin daar dus mee. Een gedegen fietszadel kan ook naar voren en naar achteren schuiven.
Hoe ver het zadel naar voren of naar achteren moet, hangt af van de lengte van de bovenbenen. Bij lange bovenbenen is het slim het zadel naar achteren te zetten, zodat de hele hefboom van je bovenbeen tot zijn recht komt. Bij korte bovenbenen gaat het zadel naar voren.
uitgangspunt: je knie moet ongeveer boven de trapper uitkomen met de crank op "negen uur".

Stap 3. Stuurstand
Het stuur omhoog of omlaag zetten is simpel. Moeilijker te bepalen is hoever het stuur weg moet staan, het zogenaamde reikbereik. Hier zijn geen harde regels voor. De meting waarbij je je ellebogen tegen het zadel houdt zodat je vingertoppen het stuur raken lijkt aardig, maar leidt vaak tot een oncomfortabele zithouding.
Een comfortabele zithouding hangt af van meer dingen af dan alleen van je onderbeenlengte; veel zwaarder telt de lengte van je romp en de buigzaamheid van je rug en nek.
De beste manier om de stuurstand te bepalen is door zelf verschillende standen uit te proberen. Fietssturen kun je tegenwoordig in alle richtingen stellen.

Ga op de fiets zitten en probeer of het stuur goed staat. Staat het niet goed, draai dan de stelbouten wat losser en probeer een andere stand; hoger lager, dichterbij, verder weg.
Let ook op de stand van de handvatten, die kunnen namelijk ook kantelen.

Fabrikanten
Snelzoeken
 
Gebruik sleutelwoorden om het artikel te zoeken.
Geavanceerd zoeken

Nieuwsbrief
0 items
Anjo Jager Fietsen
Ruim 1000 m2 fietsplezier
Adres: Zendmastweg 1 te Assen
Telefoon: 0592-356757
Gratis parkeer gelegenheid