Wegens technische problemen is de webshop langzamer dan normaal, hier wordt druk aan gewerkt. Excuses voor het ongemak.

Kinderzitjes op elektrische fietsen. Veilig of niet?

Kinderzitjes op elektrische fietsen. Veilig of niet?

                                  

Lekker met het hele gezin fietsen. Het kan met een kinderzitje. Maar hoe zit het met elektrische fietsen? Is deze combinatie wel veilig genoeg? Kun je op een elektrische fiets ook een kinderzitje monteren en is het veilig om een fietsstoeltje op een e-bike te bevestigen? Het antwoord op deze vragen vind je hieronder:

 

 

 

Het fietsstoeltje op een elektrische fiets

 

Op een E-bike bereik je gemakkelijk hoge snelheden. Hierdoor raden wij het monteren van kinderzitjes op elektrische fietsen niet direct aan. Daarnaast heeft de elektrische fiets veel kwetsbare onderdelen, zoals draden, display en bediening.

 

Natuurlijk begrijpen wij dat je jouw kleine graag meeneemt op de fiets. De elektrische moederfiets is hiervoor het meest geschikt. Uiteraard zijn andere elektrische fietsen ook geschikt om kinderzitjes te monteren. Zorg er alleen voor dat je de instructies opvolgt zodat het zitje stevig vast zit. Ook jouw eigen rijgedrag moet wellicht aangepast worden.

 

Kinderzitjes voorop

 

Wanneer het display van de elektrische fiets midden op het stuur zit,  is het vaak niet handig om het zitje voorop te monteren. Je kunt dan namelijk jouw display niet meer zien of jouw kind bedient opeen het display. Heeft jouw fiets een zijdisplay vlakbij het handvat, dan wordt het al een stuk makkelijker om een voorzitje te monteren! Voorzitjes worden eigenlijk altijd aan de stuurpen bevestigd. Bij sommige stuurpennen is een adapter nodig om het voorzitje te kunnen bevestigen. Let op: heeft jouw elektrische fiets een voorwielmotor en wil je een voorzitje monteren? Hou er dan rekening mee dat dit een stuk zwaarder stuurt met al dat gewicht aan de voorkant van jouw fiets!

 

Kinderzitjes achterop

 

Veel elektrische fietsen hebben een accu in de bagagedrager. Hierdoor krijg je soms problemen met het monteren van een kinderzitje achterop. Het is in ieder geval belangrijk dat er genoeg ruimte is tussen de accu en de bagagedrager. Het zitje moet namelijk wel aan de drager bevestigd worden. Let daarbij op de stevigheid van de bagagedrager. Die moet sterk genoeg zijn om het extra gewicht te kunnen dragen. Kan jouw bagagedrager maximaal 30 kilo dragen? Houd er dan rekening mee dat je het gewicht van het kind én de accu, die in de drager verwerkt zit, moet meerekenen. Samen mogen ze niet zwaarder zijn dan het maximaal toegestane gewicht van de bagagedrager.

 

Past het zitje niet op de drager zelf, dan is een zitje met framebevestiging een mogelijkheid. Deze zitjes worden op de framebuis gemonteerd waar ook het zadel zit. Daar hangt het achterzitje dan aan. Door de hoogte van de accu in de bagagedrager moet het zadel van de fiets vrij hoog staan. Zorg ervoor dat de stroomkabel van de accu naar de motor niet in de weg zit. Wanneer jouw fiets ook een achterwielmotor heeft, dien je er rekening mee te houden dat het gewicht op de achterkant van de fiets komt te staan. De meest veilige optie is de elektrische moederfiets.

 

Sommige fietsmerken houden rekening met de wensen van moeders en hebben daarom een speciaal voor moeders elektrische fiets ontwikkeld. De elektrische moederfiets is de veiligste manier om kinderen te vervoeren op een elektrische fiets. De belangrijkste voordelen van zo’n speciale moederfiets zijn:

 

 

-      Meer ruimte tussen stuur en zadel

-      Een ruime instap

-      Een stevige bagagedrager die geschikt is om een kinderzitje op te monteren

-      Een dubbele standaard, zodat de fiets stabiel staat

-      Een stuurblokkering, zodat het stuur niet omklapt

 

 

 

Fabrikanten
Snelzoeken
 
Gebruik sleutelwoorden om het artikel te zoeken.
Geavanceerd zoeken

Nieuwsbrief
0 items
Anjo Jager Fietsen
Ruim 1000 m2 fietsplezier
Adres: Zendmastweg 1 te Assen
Telefoon: 0592-356757
Gratis parkeer gelegenheid